Vad ska man ha i sin överlevnadsväska?
Överlevnadsväska, checklista: 12 saker du bara måste ha i din krislåda
1. Ficklampa, varningslampa och stearinljus
En ficklampa är ett viktigt verktyg att ha i en kris. Den kan användas för att lysa upp spisen när du ska laga mat, eller hitta rätt om du går vilse*.
Se även till att bunkra upp med stearinljus. Du vet aldrig hur länge ett strömavbrott kommer att vara.
Har du en kamin eller annan eldstad? Använd den. Det är bevisat att ljudet av sprakande gnistor från en brasa lugnar våra sinnen.
*Kristips! Köp även en signallampa med LED-belysning.
2. Powerbank
En powerbank är en bärbar laddare som kan laddar dina enheter, även när det inte finns något fungerande uttag att finna.
En vacker dag kommer du kanske att tacka dig själv (eller oss) för att du la några hundralappar på detta. Vid en kris kanske du inte har tillgång till externa strömkällor på ett flera dagar, eller till och med veckor.
(Naturligtvis är en powerbank bara användbar om den är ordentligt laddad och redo att användas när du behöver den. Det är därför viktigt att ha en i väskan eller bilen hela tiden, så att du aldrig blir ertappad utan en reservplan. I dagens digitaliserade värld lönar det sig att vara uppkopplad och förberedd, oavsett vad.)
3. Vevradio
En vevradio kan ge dig viktig information och nyhetsuppdateringar när krigen eller krisen är ett faktum. Den kan också användas för att underhålla dig själv och din familj under ett längre strömavbrott.
Du vevar helt enkelt för att få mer speltid. Riktigt old school! Du kan behöva veva länge om du vill använda radion under flera timmar; 1-2 minuter för 5 minuters speltid, ca 7 timmar för en fulladdning.*
Denna typ av radio är perfekt för nödsituationer, eftersom den inte kräver externa strömkällor. Vevradioapparater är också bärbara, så du kan enkelt ta dem med dig om du behöver evakuera ditt hem.
De flesta vevradioapparater inkluderar AM/FM-frekvenser. Det betyder att du kan använda den för att hålla koll på svåra väderförhållanden och annan nyttig krisinformation.
Slå på P4, den så kallade "beredskapskanalen". Många vevradioapparater har även en ficklampa, vilket gör dem ännu mer mångsidiga och användbara när beredskapslarmet ljuder.
*Kristips! Skaffa en vevradio med solceller.
4. Frilufskök (stormkök/Trangiakök, spritkök eller gaskök)
Med ett storm- eller spritkök tar du ditt frilufsliv till nya höjder, samtidigt som du levlar upp i krisberedskap. Enkelt uttryckt har du nu portabel köksutrustning som tål alla väder. Mycket praktiskt!
Kan man ha stormkök inomhus?
Ja det kan du, men med vissa förbehåll. Tänk på att storm-, sprit- eller gaskök är gjorda för utomhusliv (de kallas ofta "campingkök").
Om du ska använda det portabla köket inomhus, se till att underlaget är brandsäkert. Tänd aldrig stormköket under köksfläkten. Följ instruktionerna noga.
5. Solcellsladdare
Reservström? Javisst!
Med en solcellsladdare är du inte längre beroende av elnätet för att nödladda mobilen eller surfplattan.
6. Soltändare
Vad är litet, kostar en knapp femtiolapp och kan göra upp en eld på nolltid? En soltändare, såklart!
En soltändare är ett måste för ditt kriskit. Den är kompakt och pålitlig som få – som en permanent tändsticka.
(Annars går det lika bra med ett tändstål – smidigt, snabbt och tål alla väder.)
7. Multiverktyg
Vill du kunna slipa, polera, färsa, kapa och skära – utan att behöva fylla verktygslådan? Här kan du jämföra multiverktyg.
8. Första hjälpen-kit
Kris eller inte – du behöver en akutlåda för nödsituationer.
Men duger det med en vanlig förbandslåda?
Vad ska man ha i ett första hjälpen-kit?
Inkludera följande (du kan förstås köpa färdiga sjukvårdsväskor också):
- Andningsmask
- Sårtvätt
- Handskar
- Blodstoppare
- Kompresser
- Räddningsfilt
- Bandage
- Plåster
9. Varma underställ
När de flesta tänker på nödsituationer, tänker de inte på vad de har på sig. Men om du hamnar i en överlevnadssituation kan kläderna innebära skillnaden mellan liv och död.
Vi rekommenderar framförallt att du införskaffar ett ullunderställ.
Ull är ett utmärkt klädmaterial i nödsituationer.
- Först och främst värmer ull upp dig, även när det är blött.
- Om du blir strandsatt i det kalla, blöta vädret hjälper materialet till att hålla din kroppstemperatur uppe. På så sätt förhindrar du hypotermi – kraftig nedkylning med en kroppstemperatur under 36 grader.
- Dessutom är obehandlad ull naturligt brandsäker. Om du hamnar i en situation där du behöver elda för att signalera om hjälp eller för att hålla dig varm, kommer ull inte att fatta eld lika lätt som exempelvis bomull eller polyester.
Slutligen är ull slitstarkt och håller längre än mycket annat. Det är naturens egna funktionsmaterial.
10. Nödvisselpipa
I en nödsituation räknas varje sekund. En nödvisselpipa kan hjälpa dig att få den uppmärksamhet du behöver – när du behöver den som mest.
Liten, lätt att bära och hörs på avstånd – en no-brainer för din krislåda, helt enkelt.
11. Sovsäck
Sömnen är hälsans moder.
På natten bearbetas sinnesintryck, medan kropp och knopp återhämtas. Om du kan sova bekvämt, var du än är, blir allt annat lättare.
Tänk på att sovsäcken också ska kunna hålla värmen om du tvingas sova utomhus. Det är bättre att du är lite för varm än alldeles för kall. Köp därför en sovsäck av hög kvalitet.
12. Nödfilt
Du behöver värme och skydd mot väder och vind.
Det finns två saker att tänka på när du väljer en akutfilt. Se först till att den är gjord av ett hållbart material som klarar allt som moderjord har att erbjuda.
För det andra, välj en filt som är tillräckligt stor för att täcka dig helt. Detta hjälper till att alstra värme och förhindra hypotermi.
P.S. Har du kollat in vårt populära kriskit än, Beredskapslådan? Den innehåller alla småsaker du behöver för att trygga din säkerhet när det krisar – och lite till.
P.P.S. Behöver du något mer ingående? Då ska du sluka vår artikel om vad du behöver vid en kris, eller vår guide till "praktisk prepping": "Prepping: Krisberedskap i praktiken".
För din säkerhet,
0 kommentarer