Nyttig mat med lång hållbarhet

Nyttig mat med lång hållbarhet

Våra matvarubutiker har i dagsläget ett system som kallas för ”just in time” leveranser. Ett system som är otroligt smidigt då det innebär att inte butiker har en massa onödiga varor som riskerar att gå ut, utan istället har ett mindre lager som ska räcka i några dagar.

Skulle det ske en kris i samhället så skulle det förmodligen innebära att matvarubutiker skulle stänga ner, och planerade transporter skulle avbrytas. Även om någon butik skulle ha öppet så skulle du förmodligen behöva kontanter, om inget annat system sätts upp.

På grund av detta så är det alltid bra att ha ett förråd med lång hållbarhet, så att du och din familj kan stanna i ert hushåll under en längre period om det krävs. Här är några tips på olika varor som kan vara bra att ha hemma som även är väldigt näringsrika för kroppen.

Förvara samtliga varor mörkt och svalt.

Bröd

Lång hållbarhet, så som hårt bröd, kex eller skorpor. Vill du se till att ha ett extra nyttigt bröd med lång hållbarhet så är Wasa Sport ett bra alternativ. Här kan du läsa mer kring nyttiga hårda bröd.

Konserver

Makrill i tomatsås innehåller bra fetter och protein. Supergott som pålägg på macka också. Kycklingpastej och tonfisk är också toppen.
Här kan du läsa lite mer kring nyttiga konserver.

Nötter, frön och bär

Olika nötter och frön innehåller bra näring och fetter.
Här kan du hitta bra nötter.

Gojibär innehåller otroligt mycket nyttiga ämnen. Pumpafrön och hampafrön är också andra exempel som är bra att ha i skafferiet. Läs mer här.

Alger

Alger är fantastisk. Förutom att de är en näringsbomb så är de även avgiftande och renande. Chlorella och Spirulina har fantastiska egenskaper. Har du möjlighet så borde du få in dessa i din dagliga kost. En dos med alger motsvarar ungefär en stor skål frukt och grönsaker i näringsmängd. Det är därför också väldigt bra att ha ett extra lager i skafferiet om det skulle inträffa en kris. De finns både att köpa som pulver och tabletter.

OBS! testa innan om din kropp reagerar normalt på alger. Vissa kan reagera negativt och få bieffekter så som dålig mage och illamående. Kontrollera därför med en låg dos först.

Växt och komjölk

Det finns flera exempel på varor som ej behöver tillgång till kyl om de är förslutna och som har lång hållbarhet. Läs mer om växtmjölk här. Det finns även vanlig mjölk som har lång hållbarhet.

Olja

Risolja, pumpafröolja, jordnötsolja, rapsolja, olivolja, linfröolja, sesamolja, valnötsolja eller avokadoolja. Bra fetter och näringsämnen har samtliga, och är bra att toppa mat med. Läs mer om dem här.

Pasta

Känner du att du vill ha något annat än vanlig pasta i ditt skafferi så finns det en mängd olika alternativ så som bönpasta, linspasta och ärtpasta. Här kan du hitta några olika och se betygsättning. Här kan du läsa ännu mer kring alternativ.

Bönor, linser och kikärtor

Dessa bryts långsamt ner i kroppen, vilket innebär att blodsockertoppen blir låg. De innehåller flera vitaminer, proteiner och spårämnen och håller länge. Läs mer här om baljväxter.

Krossade tomater, kokosfett mm.

Dessa är bra att laga mat i om man vill maximera näringsinnehållet på ett enkelt sätt. Tomat innehåller mycket lykopen, en av de mest potenta antioxidanterna. Här är test av olika krossade tomater.

Råd kring kokosfett har förändrats mycket de senaste åren. Kokosfett är värmetåligt. Det betyder att det inte oxiderar så lätt vid upphettning vilket andra omättade fetter gör vid för höga temperaturer. Man har också sett att kokosfett tack vare sitt innehåll av medellånga fettsyror (MCT) inte lagras i fettväven på samma sätt som annat fett, utan att det i större utsträckning omsätts i lever och muskler som energi, något som kan vara positivt vid en krissituation. Kokosfett tillskrivs också en rad andra hälsoegenskaper. Samtidigt så är det många som förespråkar att det är dåligt. Gör din egen undersökning och se om det passar för dig och din familj, helt enkelt.

Vatten

Glöm inte att det krävs en hel del vatten för matlagning. Förutom matlagning så behöver man även tänka på hygien och andra faktorer. Ha därför ordentligt med vatten hemma, då det är det absolut viktigaste i din hemberedskap. Man brukar säga 3 minuter utan luft, 3 dagar utan vatten och 3 veckor utan mat.
Köper du beredskapslådan så får du 3 st 10 liter ihopfällbara vattendunkar samt vattenrening för 70 liter vatten. Du kan även välja att köpa fler vattendunkar i utcheckningen om du behöver.

 

Sammanfattningsvis

Att ha ett skafferi som innehåller bra fetter, fiber, protein och annan näring är viktigt om du inte kan handla som normalt, om mat tar slut eller om något annat oväntat händer. Men det absolut viktigaste du behöver tänka på är mängden vatten du har hemma.
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.