Krisberedskap

Vad behöver du vid en kris?

Enligt Sveriges regering ska varje person klara sig i minst en vecka utan hjälp från myndigheter vid en omfattande kris så som ett långvarigt elavbrott.

Bered.nu har tagit fram en beredskapslåda för att man ska kunna klara sig i minst en vecka vid en eventuell kris där man inte kan tillgodose sina basbehov.

För din krisberedskap så behöver du utgå från våra fem grundbehov: Vatten, mat, värme, kommunikation och sömn. Förutom detta så kan det även vara bra att ha ett första hjälpen kit hemma.

 

Vatten

Vatten är det viktigaste att ha ordentligt av då vi behöver ca 2-3 L per person och dag. Blir det ett elavbrott så kan vattnet stängas av nästan direkt. Har du ett badkar hemma så är det därför väldigt bra att fylla detta direkt om det blir elavbrott. Men det är även väldigt viktigt att ha vattendunkar med vatten hemma. 30 L motsvarar ungefär behovet för en person för en vecka, men behovet varierar från person till person.

 

Mat

Det kan bli svårt att laga mat hemma eller få tag på matvaror om inte allt fungerar som det ska i samhället. Det är därför viktigt att ha ordentligt med matvaror hemma med lång hållbarhet, samt se till att ha en ”offline-lösning” för matlagning. Både stormkök och gaskök fungerar. Ska du laga mat inomhus är det alltid viktigt att tänka på att ha god luftventilering. Med gaskök så slipper du eventuellt spill från stormkök som kan förstöra mat och ytor i hemmet. Gasbrännaren som är inkluderad i beredskapslådan är även certifierad för inomhusbruk.

 

Värme

Blir det ett elavbrott under de kallare månaderna på året så kan det bli lite lätt problematiskt. Det blir snabbt kallt, och det kan vara svårt att hålla värmen. Tänk på att klä dig lager för lager, använd ett rum som alla i hushållet befinner sig i, samt täck för fönster med täcken eller liknande för att bibehålla värmen så gott det går. Energimyndigheten har gjort en bra sammanfattning kring långvariga elavbrott, du kan se filmen här. Beredskapslådan innehåller två stycken nödfiltar som är vatten och vindtäta samt behåller/reflekterar 90% av kroppstemperaturen.

 

Kommunikation

På P4 så får du tillgång till viktiga meddelanden till allmänheten (VMA) samt allmän krisinformation. Det är därför viktigt att ha en radio hemma, framför allt om du inte kan ladda din mobil, samt om mobilnätet blir överbelastat. En nödradio har generellt sett dynamoladdning (att man kan veva upp den) vilket är ett bra alternativ om du inte har tillgång till batterier. I beredlådan så får du med en nödradio med dynamo, batteri, solcell samt USB laddning. Det finns även en powerbank så att du kan ladda din mobil eller andra enheter via USB laddning.

 

Första hjälpen

Du bör alltid ha ett första hjälpen kit hemma. Är apotek stängda och om transportkedjor inte fungerar som de ska är det extra viktigt att kunna ta hand om eventuella skador. Kan du behandla en skada i ett tidigt skede minskar du risken att det förvärras. En blödning behöver snabbt stoppas genom tryckförband och ett sår behöver behandlas med desinfektionsmedel eller liknande för att rengöra det. Första hjälpen kitet i Beredlådan innehåller totalt 39 produkter med allt du behöver för att ta hand om eventuella skador.

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.