Vanliga Frågor

Var kan jag köpa gas?

Du behöver gasbehållare med typen bajonettkoppling. Nedan kommer ett par förslag. Du hittar även gasbehållare på de flesta mackarna runt om i landet.

Varför ska jag ha krisberedskap?

Hemberedskap är som en sorts försäkring om våra samhällsmässiga funktioner inte skulle fungera som de ska. Enligt Sveriges regering ska varje person kunna klara sig i en vecka utan hjälp från myndigheter vid en eventuell kris. Vad gör du egentligen om det uppstår en situation där du inte kan tillgodose dina basbehov så som vatten, mat, värme och information? Hjälp går i första hand primärt till de som mest behöver det, därför är det viktigt att du har någon förberedelse då myndigheterna inte kommer kunna hjälpa alla direkt. Här kan du läsa mer.

Vad kan hända?

Det finns många olika kriser som kan hända. Några exempel är transportstörningar, översvämningar, skogsbränder, it-attacker, terrorangrepp och militära konflikter. Vårt samhälle är sårbart, något som blivit tydligt efter Corona. Det största hotet är gentemot el, framför allt då vårt moderna levnadssätt är beroende av eltillgång. El kan slås ut av allt ovanstående. Efter bara en kort tid kan vardagen bli besvärlig:

  • Värmen försvinner.
  • Det blir svårt att laga mat
  • Kylskåp och frys slutar att fungera.
  • Mat och andra varor kan ta slut i affärerna samt affärerna är förmodligen ej öppna.
  • Det kommer inget vatten ur kranen eller toaletten.
  • Det går inte att tanka bilen.
  • Betalkort och bankomater fungerar inte.
  • Mobilnät och internet fungerar inte.
  • Kollektivtrafik och andra transporter slutar gå.
  • Det blir svårt att få tag i läkemedel och medicinsk utrustning.

 

Vad rekommenderar MSB att du har hemma för din krisberedskap?

Vatten, värme, mat och kommunikation är grundläggande delar som behövs för din krisberedskap. Tillgång till ljus och första hjälpen är andra delar som även kan vara väldigt viktiga och bra, men vatten är det absolut viktigaste.

 

Klarar jag mig i en vecka genom Bereds kit?

Det korta svaret är ja. Men nedan följer ett längre svar.

Det beror på några olika faktorer. Den primära faktorn är om du är själv i ditt hushåll och hur mycket vatten du har tillgång till. Vatten är det absolut viktigaste i din hemberedskap. Inom överlevnad så brukar man tala kring "3 minuter utan luft, 3 dagar utan vatten och 3 veckor utan mat".

Är du ensam i ditt hushåll så klarar du dig i en vecka bara genom att fylla upp de tre vattendunkarna som är med i hemberedskapskitet. Är ni fler i hushållet så är det rekommenderat att räkna på livsmedelsverkets rekommendation kring 5 liter vatten per dag per person, och därefter köpa till antalet vattenbehållare för ditt behov. Glöm inte eventuella husdjur.

Om ni föredrar att inte ta en vattenfasta i en vecka så behöver du köpa till mat i ditt förråd. Du behöver även köpa gaspatroner då dessa inte är inkluderade. När du gjort ett köp så får du förslag på var du kan köpa in gaspatroner med hemleverans, till ett bra pris.

 

Kan jag använda gasbrännaren inomhus?

Gasbrännaren i beredskapslådan är en av de få som är certifierade för inomhusbruk. Tack vare att den har tändsäkring och andra säkerhetsåtgärder så behöver du inte oroa dig för gasläckage. Även om den är certifierad för inomhusbruk så ska du alltid tänka på att ha god ventilation i rummet som du använder den i.

 

Vad kostar frakten & vilka skickar ni med?

Det är gratis frakt av beredskapslådan via DHL Service Point. Returfraktkostnaden vid utnyttjande av ångerrätten debiteras med 89kr.

 

Hur vet jag när jag kan hämta mitt paket?

Ditt paket skickas till ert närmsta utlämningsställe. Ni får sedan ett sms när ni kan hämta det. Därför är det bra att inte glömma att skriva in ert telefonnummer när ni gör beställningen.

 

Är ni intresserade av samarbeten?

Absolut! Hör av dig på info@bered.nu om du har något förslag på ett eventuellt samarbete så hör vi av oss så fort som möjligt.