Spara el hemma: 21 tips för att minska din elförbrukning
Energikris! 21 tips för att spara mer el
El är pengar. Under stundande energikris är det viktigt att använda elen hemma på bästa sätt, för att sluta slösa ström. Här ger vi dig 21 tips för att bli mer energieffektiv och på så sätt sänka din elkostnader.
-
1. Mät din elförbrukning. Det finns olika elmätare som är enkla att använda. Du kan även be ditt elbolag om timvärden, då får du se exakt när elen används. ⚡ Energitips! För dagbok över familjens elförsörjning för att få en smidigare överblick.
-
2. Se till att använda timern på din motorvärmare på rätt sätt. Om det är varmare än +10 behövs inte motorvärmaren. När det är nollgradigt kan du använda den, men max i en timme, eller 1,5 timme vid -15.
-
3. Använder du dekorationsbelysning av något slag, som använder äldre glödlampor? Då kan det vara bra att använda en timer. Om belysningen använder LED-lampor kan dock timern dra mer el.
-
4. Har du en del äldre elektronik hemma? Då kan standby-läget dra en del onödig el. Stäng av helt på strömbrytaren istället.
-
5. Funderar du på att skaffa ny TV? En plasma-tv drar ofta 2-3 gånger mer el än en platt-tv. Ju större TV, desto större energitjuv är den.
-
6. Släck lamporna i rummen när ingen är där, och byt till led-lampor. En led-lampa förbrukar faktiskt 80 procent mindre el och håller 10-20 gånger längre tid än en vanlig glödlampa. ⚡ Energitips! Gå in på Konsumentguidens hemsida för att själv beräkna hur mycket el du kan spara.
-
7. Kör inga halvfulla tvättmaskiner. Välj en så låg temperatur som möjligt, samt använd eventuella program som sparar energi.
-
8. Använd tvättlina eller torkställning om du har möjligt, eller torktumla dina kläder.
-
9. Kolla energimärkningen på produkter (elektronik och vitvaror). Energisnåla alternativ lönar sig på lång sikt.
-
10. Se till att ha rätt temperatur i din kyl (+6°) och din frys (-18°). Frosta av en gång om året.
-
11. När du ska tina fryst mat, gör det i kylen. Låt mat svalna innan du lägger den i kylen.
-
12. Använd lock på kastrullerna när du lagar mat på spisen. Se till att kastrullerna inte är ojämna i botten. Vattenkokaren är ett bra alternativ för att koka vatten, istället för på spisen.
-
13. Håll luftkonditionering stängt och nerdraget på dagen. Vädra på natten. Använd markiser på soliga fönster, det sparar faktiskt energi.
-
14. Om du ska använda golvvärme så är det bra om du har ordentlig isolering under värmeslingorna. Lägg inte på mattor om du använder golvvärme, de hindrar värmen från att stiga upp ordentligt.
-
15. Utrymmen som inte behöver så mycket värme kan du sänka värmen i. Tänk källare, förråd, garage och tvättstuga. När du sover är det smart att sänka värmen, om du kan reglera den med tidsstyrning.
-
16. Har du direktverkande el? Då kan du spara mycket genom att använda bergvärmepump istället.
-
17. Har du en gammal värmepump? Byt till en ny med högre förmåga att värma. Helst ska du hitta en värmepump med varvtalsstyrning.
-
18. Duscha kortare tid, så minskar du energin som går åt till varmvattnet. Duschmunstycken som spolar snålare är en god idé. Att bada är mindre energieffektivt än att duscha
-
19. Tätningslister som är slitna kan skapa drag. Byt dina lister om de är gamla.
-
20. Håll det luftigt runt dina element. Ställ inga tunga gardiner eller stora möbler framför elementet, du vill inte hindra värmen från att spridas i rummet.
21. Bonustips!
Solceller kan göra att att du behöver köpa mindre el, genom att du producerar din egen.
P.S. Det lättaste sättet att spara el är trots allt att sänka din inomhustemperatur. För varje grad du sänker kan du spara ca 5% av elen som används för uppvärmning.
0 kommentarer