Så överlever du sommarens värmebölja 2023: 10 tips för att svalka dig

Så överlever du sommarens värmebölja 2023: 10 tips för att svalka dig

Den svenska sommarvärmen har slagit till. Här är 10 effektiva sätt att hålla dig sval under de intensiva värmeböljor som väntar.

1. Drick!

Att dricka mycket vatten är en av de mest effektiva metoderna för att bekämpa värmen. När vi svettas förlorar vi mycket vätska, vilket kan leda till uttorkning om vi inte kompenserar genom att dricka mer. Sikta på 3 liter per dag, minst.

2. Svalka dig med en dusch

Att ta en sval dusch eller ett bad kan ge omedelbar lindring från värmen. Detta sänker kroppstemperaturen och gör att du känner dig mer bekväm. Att bada utomhus är förstås också svalkande, men glöm inte solskydd!

Sommaren 2023: Så skyddar du dig mot värmen

3. Skugga och solskydd

Sök skugga när solen är som starkast. Använd solskydd som hattar, parasoller och solglasögon kan ge betydande skydd mot solens strålar.

4. Använd luftkonditionering eller fläktar

Om du har tillgång till luftkonditionering, använd den för att hålla inomhustemperaturen sval. Annars kan en fläkt cirkulera luften och skapa en svalkande bris inomhus.

Tips! Du kan även hänga blöta handdukar över öppna fönster, för att kyla luften som kommer in i ditt hem. Annars gör du gott i att ha stängda fönster och dörrar under dagen, när solen är som starkast. Det kommer bara att göra ditt hem varmare (mer om detta strax).

5. Bär lätta och löst sittande kläder

Lätta och lösa kläder i naturliga material som bomull eller linne kan hjälpa kroppen att kyla ner genom att låta svettet att avdunsta.

6. Använd kylklampar eller ispackningar

Att placera kylklampar eller ispackningar på pulsområden som handleder och nacke kan snabbt sänka kroppstemperaturen. Du kan även låta kallt vatten rinna över dina handleder.

7. Ät lätta måltider

Ät lätta måltider under varma sommardagar

Att äta mindre, mer frekventa måltider kan hjälpa kroppen att hålla sig sval. Tunga måltider kan öka kroppstemperaturen eftersom kroppen behöver arbeta hårdare för att smälta maten.

8. Håll fönster och dörrar stängda

Under de varmaste delarna av dagen kan det vara en god idé att hålla fönster och dörrar stängda för att hålla värmen ute.

9. Använda kalla handdukar

Doppa en handduk i kallt vatten, vrid ur den och lägg den på din panna eller nacke. Det kan hjälpa till att svalka ner kroppen snabbt.

10. Planera din dag

Försök att planera din dag så att du kan undvika att vara utomhus under de varmaste timmarna, vanligtvis mellan 11.00 och 15.00.

Kom ihåg, dessa är bara tips och det är viktigt att alltid vara beredd på en värmebölja genom att ha en krisplan och lämpliga förnödenheter till hands.

Beredskapslådan: Krislåda från Bered

Tiden vi lever i är osäker. Krisberedskap handlar om mer än bara kalla duschar och solkräm. Vill du försvara dem du älskar mot det oväntade?

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0367/7067/6780/articles/lada_oppnadcopy_1_520x500.png?v=1687207425

Med vår populära krislåda får du allt detta för ett överkomligt pris:

  • Gasbrännare för inomhusbruk
  • 39 olika produkter i ett första hjälpen-kit
  • Nödradio (batteriladdning, vev, solceller samt powerbank)
  • 2 nödfiltar av hög kvalitet (inkluderas i första hjälpen)
  • 2 lampor (du finner dem i nödradion)
  • Vattenrening (räcker för 70 liter vatten)
  • Behållare för vatten (rymmer hela 10 liter vardera)
  • Väska som är mycket slitstark (måtten är 48 x 32 x 17 cm)

Krislåda

Tack för din tid – och tack för att du bryr dig.

P.S. Är du nyfiken på krisberedskap? Läs vår artikel "Prepping: Krisberedskap i praktiken".

Zurück zum Blog

Hinterlasse einen Kommentar

Bitte beachte, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen.