Vad ska man ha hemma vid strömavbrott?

Vad ska man ha hemma vid strömavbrott?

Vid strömavbrott kan det finnas en risk för olycksfall, det kan bli svårt att få tag i mat och vatten, det kan bli kallt inomhus och det kan vara svårt att kommunicera med andra, för att bara nämna några exempel.
Enligt Sveriges regering så ska varje person kunna klara sig i en vecka utan hjälp från myndigheterna vid en eventuell kris så som ett strömavbrott.

Beredskap för strömavbrott:

Här listar vi de viktigaste du behöver i din beredskap. I detta utgår vi från att det är en kall vinter, men i princip samma saker gäller i alla krisberedskapssituationer. Beredskapslådan innehåller samtliga produkter nedan.

1) Vatten & vattenrening: Vatten är det absolut viktigaste i din beredskap. Du överlever ungefär 3 dagar utan vatten. Rekommendationen är att ha minst 2 liter per person och dag. Vattenrening är även viktigt om vattnet i behållarna tar slut. 

2) Gasbrännare: En gasbrännare är mer effektiv kontra ett spritkök i många situationer, framför allt om du ska värma större pannor. Förutom att laga mat så blir det en viktig del för att koka upp vatten eller snö och därmed döda bakterier, parasiter och annat.

3) Nödradio: En nödradio med med vev, solceller och batteriladdning samt powerbank är viktig för att få tillgång till information och eventuella instruktioner från myndigheter eller elbolag. Det är även bra om nödradion har minst en ficklampa.

4) Första hjälpen kit & nödfiltar: Viktigt att ha så man kan hantera eventuella skador eller olycksfall som kan uppstå. Nödfiltar reflekterar värme och är ovärderligt när det är kallt. Dessa kan även användas för andra ändamål, så som att bygga skydd eller samla vatten.

5) Kunskap & planerFör att behålla lugnet och se till att du löser problem på ett rationellt sätt så är det viktigt med grundläggande kunskap. Vår kunskapsbank uppdateras löpande, där hittar du även olika krisberedskapsplaner.

Beredskap: Fortsättning

1) Behåll värmen: Klä dig lager för lager och se till att använda ett rum för att bevara värmen. Täck för springor och eventuella fönster. Du kan även sätta upp ett tält inomhus för att skapa ett "mikroklimat".

2) Värmekälla: Om strömavbrotten inträffar under vintermånaderna kan det vara bra att ha en extra värmekälla hemma, till exempel en vedspis eller en gasolvärmare.

3) Extra mat: Om strömavbrotten varar länge är det viktigt att ha ett välfyllt skafferi. Här kan du läsa mer kring bra matvaror att ha hemma som håller länge.

4) Batterier för olika typer av produkter (tillexempel för nödradion så du har extra laddning) men även för att säkerställa att ficklampor och andra elektriska enheter kan användas vid strömavbrott.

5) Mediciner: Om du tar mediciner regelbundet kan det vara bra att ha lite extra hemma för att säkerställa att du har tillgång till dem under en lite längre tid.

6) Verktyg: Det kan vara bra att ha lite grundläggande verktyg hemma, till exempel en skiftnyckel och en hammare, för att kunna fixa eventuella problem som kan uppstå.

Hur du hanterar ett strömavbrott:

1) Kontrollera strömavbrottet: Är det beroende på ditt hus eller byggnad? Eller är det något som påverkar hela området? Kontrollera med grannar och se till att du är uppdaterad på situationen.

2) Samla familjen: Skulle det vara ett strömavbrott som ej är planerat så är det viktigt att samla familjen. Se till att ni bestämt en plats som ni ses på vid en eventuell kris, så som ett strömavbrott. Under en kris så kan telefonnätet snabbt bli överbelastat, det är därmed viktigt att ni kommer överens om detta innan.

3) Inventering: Kontrollera det ni har hemma. Samla det ni har och gör sedan en planering där ni utgår från ett värsta scenario, det vill säga hur ni kan klara er så bra som möjligt på det ni har. Planera hellre för länge, än för tvärtom.

4) Kontrollera grannar: Knacka på hos dina grannar och kontrollera att de mår bra, om de behöver något och vad de har för saker hemma. Ju fler ni är som kan samarbeta, desto bättre.

Beredskapslådan - Oroa dig inte i onödan

Beredskapslådan är skräddarsydd av experter och innehåller allt du behöver för att kunna navigera och hantera olika kriser. Lådan har även extra utrymme så du kan fylla den med andra saker du kan behöva och är även väldigt lätt att transportera.

 

Zurück zum Blog

Hinterlasse einen Kommentar

Bitte beachte, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen.