Hur förvarar man vatten?

Hur förvarar man vatten?

Tillgång till rent dricksvatten är grundläggande för vårt välmående. Om det uppstår en situation där de vattenkällor du är van vid inte fungerar kan det vara bra att ha vatten bunkrat. Denna guide belyser bästa praxis för säker förvaring av vatten och förberedelser för att ha dricksvatten tillgängligt i överlevnadssituationer.

Sammanfattning

  • Bunkring vatten bör vara en prioritet i din beredskapsplanering.
  • Säker förvaring av vatten kräver lämpliga behållare och förvaringsplatser.
  • Tillgång till rent vatten vid kris kan säkerställas genom regelbunden rotation och användning av vattenfilter.

Rent dricksvatten är inte bara en livsnödvändighet; det är en förutsättning för god hälsa och välbefinnande. Utan tillgång till det kan människor endast överleva i några få dagar. Detta understryker vikten av att ha en robust plan för att bunkra och förvara vatten inför eventuella nödsituationer.

Praktiska tips för vattenförvaring

  • Välj rätt behållare: Använd rena, livsmedelssäkra behållare för att undvika kontaminering. Rostfria ståltankar, glasflaskor eller speciella plastbehållare märkta för livsmedelsförvaring är att föredra.
  • Rätt placering: Förvara vattnet på en sval, mörk plats för att minimera risken för algväxt och bakterietillväxt. Undvik direkt solljus och varma områden.
  • Rotation: Byt ut vattnet var sjätte till tolv månader för att säkerställa dess färskhet, även om det förvaras under optimala förhållanden.
  • Mängd: Räkna med minst två liter vatten per person per dag för dricksvatten och hygien. För en familj på fyra innebär det att bunkra minst 240 liter för en veckas förbrukning.

Innan du dricker bunkrat vatten kan det vara klokt att filtrera det. Vårt portabla vattenfilter kan hjälpa dig med detta. Mer information om vattenfiltret går att hitta här. För förvaring av ditt vatten rekommenderar vi våra specialdesignade vattenbehållare tillverkade i BPA-fri plast.

Förberedelser

Att förbereda sig för kriser handlar inte bara om att bunkra vatten. Det innebär att skapa en omfattande plan, informera alla i hushållet om denna plan, och regelbundet uppdatera och öva på den. 

Även mat bör förvaras. Du kan läsa mer om vilken mat man ska bunkra för att få tips om hur du förbereder ditt matförråd på bästa sätt. 

Säkerställ att du har en tydlig kommunikationsplan och att alla är medvetna om hur man hanterar de grundläggande behoven, inklusive tillgång till rent vatten och mat. I vår kunskapsbank hittar du checklistor, planer, och guider ämnade att ge stöd till dig och din familj vid behov.

För att komplettera din beredskapsplan, läs om hur man håller hygienen under kris för att även säkerställa att du och din familj kan hålla er rena och friska under svåra förhållanden även om ni inte har tillgång till dusch eller andra hygienlösningar.
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.