Nödväska: Vad ska man ha i en nödväska?

Nödväska: Vad ska man ha i en nödväska?

Vad bara måste du ha när krisen kommer? Visste du att det finns 8 saker som kan rädda ditt liv vid krig eller katastrofer? Bered hjälper dig packa nödväskan.

Vad ska man ha i en nödväska?

Din krisberedskap kan rädda liv. Men vad ska man egentligen ha i en nödlåda? Först ger vi dig en översikt över de 6 viktigaste aspekterna av krisberedskap:

 • Livsmedel och vatten: Detta bör vara grunden i din krisplan. Konserver, pasta, ris och andra livsmedel med lång hållbarhet är viktiga, liksom tillräckligt med vatten för minst tre dagar.
 • Första hjälpen-utrustning: En omfattande första hjälpen-utrustning är oumbärlig. Den bör innehålla bandage, plåster, antiseptika och eventuella receptbelagda mediciner.
 • Viktiga dokument: Kopior av pass, försäkringsdokument, och andra viktiga handlingar bör inkluderas i din nödlåda.
 • Verktyg för krisberedskap: En multiverktyg, ficklampa med extra batterier, och en manuell buröppnare kan vara ovärderliga i en kris.
 • Hygienartiklar: Tänk på saker som tvål, tandborste, tandkräm, toalettpapper och sanitetsprodukter.
 • Kommunikationsutrustning vid kris: En batteridriven eller handvevad radio kan hålla dig uppdaterad om nyheter och officiella meddelanden. En fulladdad powerbank kan hjälpa till att hålla dina enheter igång.

En krislåda bör vara heltäckande. Tänk på de unika behoven hos äldre, barn, husdjur och personer med funktionshinder. I takt med att nya hot mot Sverige uppstår är det viktigare än någonsin att vara väl förberedd.

Nu är det dags att undersöka vilken krislåda som anses vara bäst på marknaden.

Vilken krislåda är bäst?

Beredskapslådan från Bered, bästa krislåda

När du bestämmer dig för vilken krislåda som är bäst för dig, är det viktigt att tänka på dina individuella behov och omständigheter. Olika krislådor är utformade för olika scenarier och familjestorlekar, och vad som är bäst för en person kanske inte passar en annan.

Det finns dock några nyckelfaktorer att tänka på när du väljer en krislåda:

 • Krislåda, innehåll: Se till att lådan innehåller grundläggande nödvändigheter som vatten, mat, första hjälpen-utrustning, kommunikationsutrustning och verktyg.

 • Varaktighet: Tänk på hur länge du vill att din krislåda ska räcka. Vissa lådor är utformade för att räcka i 72 timmar, medan andra kan vara utformade för att stödja en familj i upp till en vecka.

 • Pris: Priset kan variera avsevärt beroende på innehållet i krislådan. Tänk på din budget och vad du är beredd att betala för att skydda din familj.

 • Kvalitet: Kvaliteten på innehållet i krislådan är också avgörande. Se till att produkterna är hållbara och tillförlitliga.

En krislåda som uppfyller alla dessa kriterier är Beredskapslådan från Bered. Detta allt-i-ett-kit är utformat för att räcka minst en vecka, och det innehåller:

 • Gasbrännare för bruk inomhus (gas ingår inte)
 • Nödradio (solceller, vev, batteriladdning plus powerbank - batterier ingår ej)
 • 2 lampor (finns i nödradion)
 • 3 ihopfällbara behållare för vatten (10 liter vardera)
 • Första hjälpen som innehåller 39 st produkter
 • 2 st nödfiltar (Inkluderas i första hjälpen kittet)
 • Vattenrening för hela 70 L vatten
 • Slitstark väska med robust handtag (mått 48 x 32 x 17 cm)

Dessutom kommer det till ett överkomligt pris, vilket gör det till ett bra val för många familjer.

För mer detaljerad information om olika typer av krislådor, se vår artikel "Köp Krislåda - Vilken Krislåda är bäst?" och "Bästa Krislådan för 2023 - Checklista för Krislådan". Dessa artiklar erbjuder en mer ingående jämförelse av de bästa krislådorna på marknaden och hur du bäst kan förbereda dig för nya hot mot Sverige.

Hur mycket pengar ska man ha hemma vid kris?

 Hur mycket pengar ska man ha hemma vid kris?

I händelse av en kris eller nödsituation kan det vara viktigt att ha tillräckligt med kontanter till hands. Banker och uttagsautomater kan bli otillgängliga, och elektroniska betalningssystem kan störa eller helt sluta fungera.

Frågan om hur mycket kontanter du ska ha hemma beror på dina individuella behov och livsstil, men ett allmänt råd är att ha tillräckligt för att täcka dina grundläggande levnadskostnader för minst två veckor. Detta inkluderar kostnader för mat, vatten, bostad, medicin, transport och andra nödvändigheter.

Vi rekommenderar 2000 kr i tjugolappar och lägre valörer.

Att ha en välutrustad krislåda kan också bidra till att minska ditt beroende av kontanter under en kris, eftersom du redan har viktiga förnödenheter till hands. Detta kan inkludera mat med lång hållbarhet, vatten, medicinsk utrustning och andra nödvändigheter.

Det är också klokt att vara medveten om och förberedd på nya hot mot Sverige som kan påverka ditt behov av kontanter under en kris. Till exempel har konflikten mellan Ryssland och Ukraina ökat de geopolitiska spänningarna i Europa.

För att förbereda dig ännu mer effektivt för en kris, överväg att läsa vår artikel "Vad ska man göra om det blir krig i Sverige?". Artikeln innehåller värdefull information och råd om att förbereda dig för olika typer av kriser.

Vilka varor kan det bli brist på?

 Tips på bra mat med lång hållbarhet

Under en kris eller katastrof kan tillgången till vissa varor snabbt bli begränsad.

Brister kan uppstå på grund av störningar i leveranskedjor, ökad efterfrågan, eller en kombination av båda. Varor som kan bli särskilt svåra att hitta under en kris inkluderar:

 1. Vatten: Tillgången på rent dricksvatten kan snabbt bli utmanande under en kris, särskilt om infrastrukturen är skadad.

 2. Mat: Särskilt mat med lång hållbarhet kan bli bristvara, eftersom människor lagrar för långvariga nödsituationer.

 3. Mediciner: Både receptbelagda och receptfria mediciner kan bli svåra att hitta, särskilt om det uppstår störningar i leveranskedjor.

 4. Bränsle: Bensinstationer kan snabbt tömmas i händelse av en kris, vilket gör bränsle till en dyrbar resurs.

 5. Hygienprodukter: Toalettpapper, tvål, sanitetsprodukter och andra hygienartiklar är ofta eftertraktade varor under kriser.

För att undvika att bli fångad utan dessa viktiga förnödenheter, kan det vara klokt att ha en välfylld krislåda redo. Du kan kolla in vår guide till "Bästa krislådan för 2023", som innehåller en checklista över viktiga föremål att inkludera i din krislåda. Dessutom kan du läsa vår "Krislåda bäst i test 2023" för att hitta den bästa beredskapslådan för dina behov.

För att verkligen förstå vilka varor du borde ha i din krislåda, se vår artikel "Vad bör en krislåda innehålla?". I den går vi igenom viktiga föremål att inkludera, vilket kan hjälpa dig att vara redo om det blir brist på dessa varor.

Vilken mat har lång hållbarhet?

Mat med lång hållbarhet

Vid förberedelse för en nödsituation är det viktigt att tänka på vilken typ av mat som är bäst att lagra. Mat med lång hållbarhet är ofta det bästa valet eftersom de inte förfaller snabbt och kan förvara under en lång tid. Här är några exempel på sådana livsmedel:

 1. Konserverade varor: Kött, grönsaker, frukt och soppa kan alla vara långlivade om de konserveras korrekt.

 2. Torkad mat: Dessa kan inkludera frukt, kött (som jerky), och till och med måltider som pasta och ris.

 3. Spannmål: Produkter som pasta, ris och havregryn kan hålla i flera år om de förvaras korrekt.

 4. Pulveriserade eller torkade mjölkprodukter: Dessa kan hålla sig mycket längre än färsk mjölk och kan omvandlas till flytande form när det behövs.

 5. Bönor och linser: Dessa proteinrika matvaror har en lång hållbarhet, särskilt när de är torkade.

 6. Honung och andra sötningsmedel: Dessa kan vara användbara både för deras kalorier och som sätt att förbättra smaken av andra livsmedel.

Det är viktigt att notera att dessa livsmedel kräver rätt förvaringsmetoder för att säkerställa deras hållbarhet. För att få en mer detaljerad förståelse av vilken mat som är bäst att bunkra vid en kris, ta en titt på vår artikel "Vilken mat är bra att bunkra vid kris".

Vårt tips är att bunkra rejält. Du bör se till att ha tillräckligt med mat, så att du klarar dig i 7 dagar, enligt råd från MSB.

Beredskapslådan från Bered: Därför ska du välja oss

Beredskapslådan är din familjs försäkring vid kriser.

Krislåda

Vanlig krislåda Beredskapslådan från Bered
Nödradio Ofta inte inkluderat. Ingår. Modellen har flera laddningsalternativ och en inbyggd powerbank och kompass, vilket gör den till en oumbärlig informationskälla och navigationshjälpmedel i en kris.
Matlagning Ibland inkluderat, men ofta krävs separat inköp av bränsle. En gasbrännare ingår för att laga mat, koka vatten eller skapa värme. Gasbrännaren är lätt och bärbar, vilket gör den till en idealisk del av en beredskapslåda.
Första hjälpen-kit Ofta ett grundläggande kit. Ett omfattande första hjälpen-kit som innehåller nödvändiga medicinska förnödenheter för att hantera de flesta mindre medicinska situationer.
Nödfiltar Sällan inkluderade. Nödfiltar som kan hjälpa till att bevara kroppsvärmen ingår. De kan även användas som nödsignaler, skydd mot vädret eller till och med som vatteninsamlare.
Vattenbehållare Ofta mindre behållare om de finns med alls. Extra stora vattenbehållare ingår.
Vattenfiltrering Sällan inkluderade. En vattenfiltreringspump ingår för att säkerställa rent dricksvatten, oavsett om det kommer från förorenade källor eller naturliga vattenkällor.
Belysning Ficklampor som kräver batteribyte ingår oftast. En uppladdningsbar pannlampa ingår, vilket ger handsfree-belysning, en viktig funktion i en nödsituation.
Övrigt Vanligtvis inga extra föremål.

Beredskapslådan innehåller även silvertejp för reparationer och nödlösningar samt spelkort för underhållning under kriser.

Andra verktyg för krisberedskap

Krislåda

Zurück zum Blog

Hinterlasse einen Kommentar

Bitte beachte, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen.